Områdets historie

Området ved Lyngby Sø syd for Fæstningskanalen blev i 1905 købt af Københavns Gardinfabrik, der opførte en ny fabriksbygning på stedet. Gardinfabrikken var ejet af det engelske firma Hood, Morton & Co og to københavnske selskaber, og Mortonsvej blev i 1906 opkaldt efter industrimagnaten Morton.I 1910 købte konkurrenten Hasselbalch & Co. den østlige del af ejendommen, og opførte Dansk Farveri & Merceneringsanstalt.

Fabrikken indfarvede og forarbejdede tekstilvarer. Forarbejdningen skete ved hjælp af en merceneringsproces, hvor bomuldstråden blev behandlet med natronlud, så det fik en silkeagtig glans.Virksomheden ejede i forvejen både Dansk Gardin & Textil Fabrik og Lyngby Mølle, og var i besiddelse af flere store fabriksbygninger lokaliseret på den sydlige side af Mølleåen.

I perioden efter 1910 blev fabrikken udvidet flere gange, og Hasselbalch & Co. blev den største virksomhed i Lyngby. I 1912 blev den markante treetagers hovedbygning med det hvælvede loft opført på farveri- og merceneringsgrunden.Produktionen på Dansk Farveri & Merceneringsanstalt stoppede i 1969, hvor Lyngby Tekniske Skole og senere Lyngby og Omegns Handelsskole lejede bygningerne.

I 1984 blev grunden købt af Lyngby Tekniske Skole, der indtil i dag har anvendt den til undervisningsformål.Terrænet omkring TEC har haft sin nuværende form siden industrialiseringen, hvor Fæstningskanalen i 1886 blev anlagt som en del af Københavns nyere landbefæstning.Formålet med Fæstningskanalen var at skabe et oversvømmelsessystem, der kunne lede vandet fra Furesø gennem Lyngby Sø ned i Ordrup Mose, så der kunne skabes en bred ”voldgrav”, der kunne hindre fjendens indtrængen fra nord.

Kilde: Vejejerlauget “Engelsborg”

Københavns befæstning

Læs mere om hele befæstningen af København

Industrikultur i Lyngby-Taarbæk

Læs mere om industrierne i Lyngby og langs Mølleåen